Koken Met Kopjes – Vegan Chocolademuffins met Walnoten

20130112-115849.jpgVanmorgen surfte ik het net op zoek naar de ideale muffin om dit weekend te bakken. Hij moest aan een aantal voorwaarden voldoen die onverenigbaar bleken in de eerste Google-zoekactie. De muffin moest namelijk een flinke hoeveelheid chocolade bevatten zodat mijn vriend er veel van zou eten (en ik dus minder). De muffin moest voor gezond door kunnen gaan, dus geen grote hoeveelheden roomboter en suiker bevatten. Ook moest hij goed vullen als na-het-sporten-snack. De moeilijkste voorwaarde was dat de muffin gemaakt moest worden van ingrediënten uit het bijna-lege voorraadkastje. Het werd een voedzame variatie op de Vegan Chocolate Walnut Muffin van BakingBites. Ik heb gekozen voor een combinatie van havermout en speltmeel. De havermout voegt wat extra gezondheid toe en werkt goed met het speltmeel. Ik heb agavesiroop gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook oerzoet of stevia gebruiken. Het resultaat is een lekkere stevige muffin voor chocoladeliefhebbers. 20130112-113129.jpg

Ik vind het leuk om te bakken met Amerikaanse cups. Zonder gereken allerlei Amerikaanse recepten uitproberen en lekker nonchalant een kopje vol scheppen. Minder handig; het omrekenen. Ik heb de maten er hieronder in grammen bij gezet, maar ik heb het recept (nog) niet uitgeprobeerd met de omgerekende maten. Ik denk dat het gewoon goed wordt, het hoeft voor mij niet zo secuur. De ingrediënten van deze vegan chocolademuffins zijn hoe dan ook heerlijk bij elkaar.

20130112-113138.jpg

Nodig voor ± 6 muffins:20130112-113143.jpg

 • 1/2 cup havermout (70 gram)
 • 1, 1/3 cup speltmeel (150 gram)
 • snuf zout
 • baksoda opgelost in 3/4 cup gekookte soyamelk (200ml) (bakpoeder en soyamelk los werkt vast ook)
 • 1/4 cup kokosrasp (3 eetlepels)
 • 1/2 cup gehakte walnoot (8 eetlepels)
 • 1/3 cup agavesiroop (5 eetlepels)
 • 100 gram gehakte pure chocolade (ik gebruikte 70% Green & Black’s)

20130112-113151.jpgAan de slag:

 1. verwarm de oven voor op 180 graden
 2. meng havermout en speltmeel met de agavesiroop, baksoda en soyamelk
 3. voeg kokos, agavesiroop, walnoten en stukjes chocolade toe
 4. vet de muffinvorm in en verdeel het mengsel (vul vormpjes voor 2/3e, goed voor 6 tot 8 muffins)
 5. bak ± 20 minuten in de oven
 6. haal de vorm uit de oven en laat afkoelen20130112-113157.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s